de Architect Projectbezoek | 5 april 2018 | Studentenhuisvesting Campus Woudestein Rotterdam door Mecanoo

Als onderdeel van de vernieuwing van Campus Woudestein in Rotterdam ontwierp Mecanoo studentenhuisvesting. In het compacte gebouw liggen 280 zelfstandige studio’s rond een binnenhof. De uitdaging van het project lag in de hoge geluidsbelasting op de gevels en de gewenste korte bouwtijd.

Om zoveel mogelijk verdiepingen te kunnen maken is een slanke constructie gebruikt. Dit vereiste een lichte gevel, die vanwege de hoge akoestische randvoorwaarden tegelijk ook goed isoleert. De benodigde diepte voor de suskasten is in het gevelontwerp geïntegreerd. Aluminium zetwerk elementen zorgen voor diepte en schaduwwerking in de gevel.

Vanwege de korte bouwtijd is zoveel mogelijk geprefabriceerd. Kingspan Unidek SIPS-elementen (Structural Insulated Panel System) boden hiervoor uitkomst. Omdat in een vroeg stadium technische informatie beschikbaar was, kon het bouwteam de bouwmethodiek in het ontwerp integreren met behulp van een BIM-model.

De keuze voor het geprefabriceerde systeem zorgde ervoor dat het gebouw snel water- en winddicht gemaakt kon worden. Binnen zeven weken is door Blitta 4000 vierkante meter gevel gebouwd. Zo konden de studenten aan het begin van het nieuwe studiejaar intrek nemen in hun kamers.

Het verslag van de middag

PARTNERS

Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies.